wtorek, 7 sierpnia 2012

Muffinki czekoladowe z aroniami

Lato w pełni, a do zagospodarowania pozostało jeszcze kilka zeszłorocznych słoików z aroniami(niedługo powstaną kolejne, bo te na naszym krzaczku już dojrzewają :)). Oto ciekawy przepis na ich wykorzystanie. Muffinki te są dobrze wyrośnięte i idealnie wilgotne w środku, a ich wykonanie - dziecinnie proste.



Przepis na ok. 12 muffinek

Składniki:
-2 jajka
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki oleju
-1/2 szklanki cukru
-1 3/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-nieco aromatu waniliowego
-1 łyżka kakao
-2-3 łyżki owoców aronii ze słoika(najlepiej odsączonych z soku; jeśli ma się świeże aronie, należy je zagotować z cukrem, a potem dodać do ciasta same odsączone owoce)
-masło i maka do wysmarowania i posypania foremek

Wykonanie tych muffinek jest niezwykle proste: wszystkie składniki należy(najlepiej w kolejności w jakiej podałam składniki, ale nie ma to większego znaczenia) umieścić w jednej misce i wymieszać przy pomocy miksera. Otrzymane w ten sposób ciasto nakładać do wysmarowanych masłem i posypanych mąką foremek na muffinki. Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz