niedziela, 5 sierpnia 2012

Muffinki cynamonowe z jabłkiem

Są bardzo cynamonowe, mięciutkie, wilgotne i bardzo, bardzo pyszne. Idealne zarówno na letnie, niedzielne popołudnie jako sprytne wykorzystanie świeżych jabłek spod własnej jabłonki, jak i na jesienne, chłodne wieczory :)



Przepis na ok. 9 muffinek

Składniki:
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 łyżka cynamonu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-1 łyżka masła(o temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego)
-2 średniej wielkości jabłka


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Dwa jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki i wypełnić nimi papilotki na muffinki.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić w sporej misce na sztywna pianę. Po ubiciu wymieszać je mikserem z cukrem, następnie dodać do nich proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat, cynamon, masło oraz żółtka.. Na koniec dodać stopniowo mąkę miksując.
Po przygotowaniu ciasta dopełnić nim papilotki. Piec kilka minut(aż przyrumienią się z góry i będą w środku, ponad warstwą jabłek suche - sprawdza się tu metoda z patyczkiem).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz