wtorek, 28 sierpnia 2012

Cytrynowe ciasteczka biszkoptowe

Konkretne biszkopty, tyle że z nutką cytryny i oczywiście wspaniałego aromatu domowych wypieków. Polecam amatorom lekkich, niezbyt tuczących ciasteczek - zarówno tym małym, jak i trochę większym. Są, jak to klasyczne biszkopty, nieco suche - najlepiej więc smakują z mlekiem :)



Składniki:
-2 jajka
-1 1/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-1/2 szklanki cukru
-łyżka mleka
-łyżka oleju
-kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu cytrynowego

Wykonanie jest bardzo proste - wszystkie składniki mieszamy, zaczynając od jajek, dodając kolejno cukier, mleko, olej i aromat, potem mąkę i proszek do pieczenia.
Otrzymane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około godzinę.
Po wyjęciu z zamrażalnika przy pomocy łyżeczki należy formować na papierze do pieczenia na blaszce ciasteczka o w miarę kulistym kształcie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut(aż do zarumienienia).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz